Förankring 1, 2018

Under hela 2017 arbetade jag med denna textila årsdagbok.

Det är ett klädesplagg, en heltäckande jacka, som jag broderade en symbol på varje dag under ett år. Samtidigt tecknade jag symbolen i en anteckningsbok och skrev ett par meningar om vad bilden står för. Det är tolv anteckningsböcker, en för varje månad.

Jag försökte välja ut den viktigaste händelsen från varje dag, och bevara den i plagget. Om jag upplevde att det inte hade hänt något mer intressant än ”Jag gick till affären och köpte mjölk”, då var det det jag broderade in. Varje dag jag är i livet är en händelse, och jag ville ge dem alla lika mycket tid och omsorg.


Detta projekt var en metod för att hantera den oro och det obehag jag känt inför tanken på hur många dagar av mitt liv som bara är borta ur mitt minne, och som kanske aldrig går att återskapa. Nu när jag tittar på symbolerna på jackan, så minns jag nästan varje dag från hela 2017, åtminstone någon detalj från varje dag. Den fysiska handlingen att brodera något, och tiden det tar att göra det, gör att händelsen kopplat till motivet tar fäste i hjärnan på ett starkare sätt.

Installationsbild Studio 17, Stavanger, 2018

%d bloggare gillar detta: