Maja Stjärna

Maja Stjärna (f.1993 i Stockholm) är textilkonstnär med handbroderi som huvudteknik. Hon tog sin kandidatexamen från Konstakademin i Tromsö 2018, och sin masterexamen från Craft–programmet på Konstfack 2020. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Galleri Sintra i Göteborg, Galleri Syster i Luleå, samt Konsthantverkarna i Stockholm, där hon erhöll utmärkelsen Årets Favorit 2020. Verksam i Stockholm med ateljé i Gustavsberg.

”Jag vill genom mina verk lyfta fram de känslomässiga och kommunikativa egenskaper jag ser som inneboende i handbroderi som teknik. Mina verk tar sin utgångspunkt i det självupplevda och sträcker sig ut mot större samhälleliga fenomen. Kroppen är ett återkommande tema, press och förväntningar som ligger på den kvinnliga kroppen, hur den ska se ut och vad den ska prestera för att duga, och hur den pressen kan skapa lager av distans till den egna kroppen. Skrivande har en viktig del i min praktik och jag använder mig gärna av text även i mina broderier. Växter förekommer ofta bland mina motiv, de fungerar som symboliska objekt i mina verk som kan ge betraktare en nyckel till att tolka och förstå motiven”. 

Foto Sanna Lindberg

%d bloggare gillar detta: